Jeg vil benytte denne del af hjemmesiden til at vise nogle af mine matematiske skriblerier, som jeg pusler med for at holde min hjerne igang efter at jeg er gået på pension, og som for det meste har noget at gøre med den matematik, man bruger indenfor datalogi.

Desværre viser det sig, at de matematiske formler ikke kan vises særlig godt i Netscape, så brug så vidt muligt Explorer eller Mozilla.
Du kan klikke på de forskellige emner i venstre side under Indhold og se hvad der gemmer sig der. Her er en kort beskrivelse af emnerne:
  1. Min store interesse som udøvende datalog var analyse af algoritmer, med henblik på at gøre programmer så effektive som muligt. Den matematik, man bruger til sådanne analyser går under navnet konkret matematik, fordi man anvender såvel kontinuert som diskret matematik. Første link er en introduktion til denne form for matematik.
  2. For nogen tid siden ville jeg gerne låne nogle penge, og i den anledning havde jeg behov for at regne på forskellige lånemuligheder ved hjælp af et regneark. Derfor opstillede jeg nogle formler for omkostninger ved forskellige lån. Disse formler (og udledelsen af dem) kan du se i den næste reference. I vore dage er det vel specielt interessant at se hvad der sker, hvis man sætter afdraget til nul hvor det har mening.
  3. Jeg er meget interesseret i kombinatorisk matematik. Det giver en god hjernegymnastik. En af de opgaver, jeg har givet mig i kast med, finder du i tredie link. Jeg har forsøgt så nøjagtigt som muligt at gengive de tanker jeg gjorde mig under løsningen af opgaven.
  4. Så er der et notat om hvor mange delrum der opstår, når man skærer planer i flerdimensionale rum med hinanden. Det er en øvelse i at komme væk fra det, man kan forestille sig rent fysisk, og bevæge sig over i det helt abstrakte. Jeg så løsningen i en bog, men uden bevis - og her er så beviset!
  5. Så følger et essay om sandsynligheden for at vinde en eller anden gevinst i Lotto,
  6. og til sidst (foreløbig) nogle overvejelser over hvorfor der som regel er konsekutive tal i vinderkombinationen i Lotto.